Çektiğiniz fotoğrafların vizörde göründüğü gibi çıkmasını istiyorsanız beyaz dengesi konusuna odaklanmalısınız. Beyaz ayarı ya da beyaz denge olarak da bilinen white balance, işte bu işlevi yerine getiriyor. Fotoğraf çekimlerinde renk sapmalarının önüne geçerek beyaz renk verisine göre renklerin düzenlenmesi sağlanıyor.
Beyaz Dengesi Nedir?
Fotoğraf çekerken ortamın sağladığı ışığa göre renklerin doğru şekilde kaydedilmesi için uygulanan ayar, beyaz dengesi nedir sorusunun en genel yanıtıdır. Fotoğrafçılıkta ışık oldukça önemlidir. Işığın kendine göre sıcaklığı vardır ve bu ışığın rengi olarak da ifade edilir. Sıcak ışık ve soğuk ışık olarak tabir edilen de ışığın rengidir.
Beyaz Dengesi Nasıl Ayarlanır?
Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar beyaz dengesi nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak ediyor. Fotoğraf makinelerinde ışığın rengi Kelvin ile ölçülüyor ve beyaz dengesi için de 2800 – 10000 arasında bir Kelvin değeri seçilmelidir. Kelvin değeri 2800’e ne kadar yakınsa fotoğraftaki soğuk tonlar o kadar fazladır. 10000’e yaklaştıkça sıcak tonlar artar. Soğuk tonlar mavi, sıcak tonlar ise kırmızı renklerdir. Fotoğraf makinesinin üzerinde preset (PRE) ayarını kullanarak beyaz dengesinin kolaylıkla sağlanması mümkün olur.
Beyaz Dengesi Neden Önemlidir?
Fotoğrafta beyaz dengesi, istenen renklerin elde edilmesini sağlıyor olması nedeniyle önemlidir. Eğer fotoğrafçılıkta beyaz dengesi konusuna önem verilmezse ışığın çok sarı göründüğü ortamda tüm beyaz renklerin ten rengi görünmesi gibi istenmeyen bir durum yaşanabilir. Elbette bu durum diğer tüm renkler için de geçerlidir. İstenmeyen renk tonlarının ortadan kaldırılarak sadece doğal renklerin fotoğrafta görünmesi sadece beyaz dengesi ile sağlanabilir.
Beyaz Dengesi Çeşitleri
Sık tercih edilen beyaz dengesi çeşitleri şöyledir:
Auto (otomatik)
Fotoğraf makinesinde otomatik beyaz dengesi ayarı varsa kullanılabilir. Bu ayar çoğu zaman doğru beyaz dengesini seçer.
Tungsten (Ampul)
Günlük kullanılan akkor ampullerin 3200 kelvine yakın olan sıcaklık değerini yakalayan ayardır. Bu renk tonunu isteyenler tungsten ayarını seçebilir.
Fluorescent( Floresan)
Adından da anlayabileceğiniz gibi floresan lamba le aydınlatılan ortamlardaki renk dengesini yakalar. Bu da 4000 – 5000 Kelvin arası bir renk tonudur.
Daylight (Günışığı)
Gün ışığı ise 5000 – 5500 Kelvin ayarıdır. Açık havada gün ışığı renklerini yakalamak istediğinizde tercih edebilirsiniz.
Cloudy (Bulutlu)
Bulutlu havalarda renk tonu değişiktir ve bu renk tonunu fotoğrafa yansıtmak istediğinizde cloudy ayarını seçebilirsiniz. Yaklaşık 6000 Kelvin ayarıdır.
Flash (Flaş)
Flaş ise 5000 – 5500 arasında olmakla birlikte çok sık kullanılan bir seçenek değildir.
Shade (Gölge)
Bu ayar sıcak renk tonlarına sahip olan beyaz ayarıdır. Kelvin değeri yaklaşık 7000 dolaylarındadır.
Custom (Özel)
Aydınlatma olan ortamlarda tercih edilen bir beyaz dengesi ayarıdır. Beyaz ayarının fotoğraf makinesi üzerinden seçilerek yapılması gerekir ve doğru ayarı yakalamak için profesyonellik düzeyinde bilgi sahibi olmak gerektiğini de belirtelim.