Çekim Türlerine Göre Lens Çeşitleri

Çekim Türlerine Göre Lens Çeşitleri

Fotoğraf çekimlerinde fotoğrafın kalitesinde en belirleyici olan faktör lenslerdir. Düşük kalitede bir fotoğraf makinesine sahip olsanız dahi yüksek kalitede bir lens kullanarak muhteşem çekimler yapabilirsiniz. Bunun için çekim türlerine göre lens çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemli! Çünkü onlarca farklı lens modeli var ve seçenekleri değerlendirirken kullanım amacınızı, nasıl fotoğraflar çekmek istediğinizi dikkate almanız gerekiyor. 

Cine Lensler (Sinema Çekimleri İçin)

Sinema çekimleri için özel olarak tasarlanan cine lensler, diğer fotoğraf makinesi lenslerinden oldukça farklıdır. Daha büyük ebatlarda olan bu lensleri kameraya takma sırasında çeşitli aparatların da kullanılmasına ihtiyaç olabilir. Fiyatları çok daha yüksektir ve sahip olduğu özellikler de diğer lens türlerinden farklıdır. Örneğin sıcak ortamdan soğuk bir ortama geçildiğinde lensin iç merceği buğu yapmaz. Günümüzde belirli bir kalitenin üzerinde olan cine lenslerde hava geçirmez özellik bulunur. 

Normalde lens çeşitlerinde hızlı bir şekilde netlik yapabilmek için netlik halkasını kolayca en baştan en sona getirebilirsiniz. Fakat cine lenslerde daha hassas bir netleme imkanı olur. Netlik halkasının genişliğinin çok fazla olması da bundan kaynaklanır. Zoom hareketlerinde pürüzsüz bir yakınlaşma imkanının olduğunu, lensin zoom hareketlerinden asla olumsuz etkilenmediğini de ekleyebiliriz. Sonuç olarak bu lensler sadece sinema çekimleri için özel olarak üretiliyor ve bu nedenle sinema çekimlerindeki beklentileri karşılayan özelliklerle donatılıyor.

Aynasız Lensler

Aynasız lensler DSLR lens çeşitlerinden farklı olarak ayna sistemine sahip değildir. DSLR lenslerde yansıtma aynası, en önemli akşamlardan biridir. Ancak aynasız olan lenslerde bu mekanizma olmaz ve dolayısıyla optik vizör de bulunmaz. Bunun yerine görüntü sensörü mevcuttur. Görüntü sensörü de her zaman ışık alır. Vizörden baktığınızda çekeceğiniz fotoğrafı net bir şekilde görebilir, olası bir hatayı fark ederek düzeltebilirsiniz. Bu arada aynasız lenslerde lensin sensöre daha yakın olması da söz konusudur. Bu yerleşim, görüntü kalitesine olumlu katkıda bulunuyor. Muadillerine nazaran çok daha iyi kalitede görüntü elde edilmesi mümkün oluyor. 

Çok sayıda farklı fotoğrafçılık alanında aynasız lens çeşitleri kullanılabiliyor. DSLR ile kıyaslandığında aynasız lenslerin bazı avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. İşte bu nedenle kullanım amacına uygun olan lens modellerinin tercih edilmesi önem taşıyor. Aynasız objektif kullanımı, görüntü kalitesinden ödün verileceği anlamına gelmez. Aynasız ve DSLR lensler sadece teknik açıdan farklı tasarımlara sahiptir. Her ikisiyle de gayet net görüntüler elde edilebilir. 

DSLR Lensler

Digital Single Lens Reflex yani kısaca DSLR ifadesi, sayısal tek mercekli yansımalı anlamına geliyor. Bu lens türünde görüntünün vizör bölümüne aktarılmasını sağlayan ve foto alıcı önünde konumlanmış olan bir ayna bulunur. Aynasız lenslerden en temel farkı da budur. Foto alıcı önündeki ayna görüntüyü bakaç olarak da biline vizöre aktarır. Vizörden baktığınızda aynadan yansıyan görüntüyü görürsünüz. Günümüzde Canon, Sony, Nikon gibi pek çok marka tarafından hem DSLR hem de aynasız lens çeşitleri üretiliyor. Hangi markanın hangi modelinin seçildiğine bağlı olarak lens çeşitlerinin farklı özellikler ya da farklı diyafram açıklığı seçenekleri sunduğunu söyleyebiliriz. DSLR lensler amatörler tarafından da tercih edilebilir. Mutlaka fotoğrafçılık alanında belirli bir deneyime sahip olmak gerekmez. 

Drone Lensleri

Drone lensleri, drone çeşitlerinin temel ekipmanlarından biridir. Yüksek çözünürlük, doygun renkler gibi temel beklentileri karşılaması istenir. Drone lensleri, hareket anında çekim yapan kameralar için üretiliyor ve bu nedenle klasik lens modellerinden bazı yönleriyle ayrılıyor. Genellikle ışığı odaklayan bu lenslerin cam materyalden üretildiğini de ekleyelim. Çekim sırasında tercih edilen ışık, lensten geçerken yön değiştirebilir. Bu sayede istenen açıda kullanımı mümkün olabilir. Aksiyon kameralarının bazılarında da bu özelliği görmek mümkündür.

Drone çeşitleri ile çekim yapıldığında net bir görüntü elde edilmesi istenir. Bu nedenle söz konusu lenslerin hava fotoğrafçılığına ve video çekimlerine uygun olarak üretilmesi söz konusudur. Yüksek kalitede bir drone lensi tercih edildiğinde çok daha net kareler yakalanabildiği gibi renk sayısının da çok daha fazla olduğu gözlemlenebilir. Yüksek çözünürlüklü olarak tasarlanan lensler ile mümkün olan en iyi görüntüyü alabilirsiniz. Ancak söz konusu drone olduğunda lens seçiminin de titizlikle yapılması gerekir. Drone modelini kullanım amacınızı dikkate almalısınız. Bu sayede çekim yaparken en iyi performansı alabileceğiniz drone lens çeşitlerine yönelmeniz de mümkün olacaktır. 

Telefon Lensleri

Mobil fotoğrafçılığın son derece gelişmesi ile birlikte telefon lenslerine de bazı özellikler kazandırıldı. Otomatik ya da manuel ayarlama yapma imkanı pek çok markanın telefonuna kazandırılan lens özellikleri arasında yer alıyor. Efekt uygulayan lensler ya da makro, geniş, balık gözü gibi seçenekler arasında istenen görüş açısının kolaylıkla seçilebildiği lensler, telefonlarda daha sık kullanılıyor. Bazı telefonlarda herhangi bir uygulama indirmeden ND filtresi, renk filtreleri eklenebildiğini de bilmeyenler için aktaralım.

En sık kullanılanlar ise manzara çekimlerinin yapılabilmesini sağlayan geniş açılı lensler oluyor. Kadrajdaki maksimum objeyi koruyan ve tüm objelerde netlik sunan geniş açılı lensler geriye doğru hareket etmeye gerek kalmadan çekim yapmaya da olanak tanır. Çoğunlukla selfie çekimlerinde ya da portre çekimlerinde kullanılmaz. Geniş açılı lensler ya da bir diğer deyişle telefonun geniş açılı çekim modu, manzara çekimlerinde, geniş alanların fotoğraflanmasında kullanılır.

Telefon lenslerinde görüntü kalitesine artık daha fazla önem veriliyor. Hareketli görüntülerin de kayma ya da durma olmadan kaydedilmesini sağlayabilecek performansta lens modellerini online sipariş sitemizde bulabilirsiniz. Farklı telefon marka ve modellerine uygun olan telefon lensleri kullanıcıların tüm beklentilerini karşılamayı başarıyor. üstelik uygun fiyatlarla kullanıma sunuluyor. İhtiyacınız olan lens modellerini kaliteden ödün vermeden hesaplı fiyatlar ile satın almak için sipariş sayfamıza tıklayın.

Etiketler: lens
Nisan 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı