DSLR fotoğraf makinesi kullanıyor ve doğa, manzara çekimleri yapıyorsanız daha kaliteli çekimler için bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekir. Doğal güzellikleri eşsiz bir şekilde yansıtabilmeniz için dslr fotoğraf makinesi ile manzara fotoğrafçılığı ipuçları konusunda bazı bilgiler aktaracağız. Bu bilgiler doğrultusunda daha başarılı çekimler yapabilirsiniz.
Doğru Ekipman Seçimi
İhtiyacınız olan ekipmanları belirleyin ve bunlar arasından çekim tekniklerinize, kullandığınız fotoğraf makinesi modeline en uygun olanları temin edin. Doğru ekipman sizi başarıya daha hızlı götürür.
Kamera Seçimi
Mutlaka manzara çekim ayarları yapabileceğiniz bir modeli tercih etmelisiniz. Geniş dinamik aralığa sahip, full-frame sensörlü modeller önceliğiniz olmalıdır. Düşük ışık koşullarında da detayları daha iyi yakalamanız için bu özellikler önemlidir.
Lens Seçimi
16-35 mm lensler DSLR manzara lens önerileri arasındadır. Geniş alanları bu lenslerle kolayca yakalayabilirsiniz. Uzaktaki detayları vurgulamanız da mümkün olur ve alternatif olarak telefoto lensler de tercih edilebilir. Önemli olan husus geniş açı bir lens modelini kullanmanızdır.
Tripod Kullanımı
Uzun pozlamalar başta olmak üzere tüm çekimlerde net ve titreşimsiz bir görüntü elde etmek için mutlaka tripod kullanmalısınız. Yanınızda taşıyabileceğiniz hafiflikte tripod modellerini online sipariş sitemizden temin edebilirsiniz.
Uygun Zaman ve Işık Koşulları
Doğa ve manzara çekimlerinde bazı zamanlar daha iyi kareler yakalayabilirsiniz. Işık koşulları ve çekimler için uygun zamanlar konusunda bilgi sahibi olmanız bu zamanları rahatlıkla tercih etmenizi sağlar.
Altın Saatler
Altın saatler olarak söz edilen zaman dilimi gün doğumu ve gün batımıdır. Eğer DSLR fotoğraf makinesi ile manzara fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız altın saatlerde çekim yapmayı seçin. Sıcak ve yumuşak bir ışık tonu sunan bu zaman dilimleri daha çarpıcı kareler yakalamanızı sağlar.
Hava Koşulları
Mutlaka açık ve aydınlık havaları seçmeniz gerekmez. Bulutlu bir havada dramatik kompozisyonlar oluşturabilirsiniz. Bir başka zaman da yağmur sonrasıdır. Hafif sisli havalarda da mükemmel çekimler yapabilirsiniz.
Kompozisyon Teknikleri
Hangi kompozisyonların tercih edilebileceği noktasında mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede DSLR ile manzara fotoğrafçılığı alanında kendinizi çok daha iyi yetiştirebilirsiniz.
Ön Plan Kullanımı
Çarpıcı bir ön plan seçerek kompozisyon oluşturmanız durumunda manzara çekimlerine eşsiz bir derinlik katabilirsiniz. Çiçek, ağaç ve taş gibi objeleri de ön plan olarak belirleyebilirsiniz.
Üçte Bir Kuralı
Sıklıkla kullanılan üçte bir kuralı da manzara fotoğrafçılığı ipuçları arasında yer alır. Ana objenin üçte bir çizgilerine yerleştirilmesi ile elde edilen bu kompozisyon manzara çekimlerine bambaşka bir etkileyicilik kazandırır.
Kamera Ayarları
Diyafram Değeri
Manzara çekimleri için en uygun diyafram değeri f/8 ile f/16 arasında olandır. Bu ayarı tercih ettiğinizde ön plan ve arka plan gayet net görünür.
ISO Ayarı
Doğa ve manzara çekimlerinde ISO (100 veya 200) tercih edilebilir. Yüksek kalitede görüntü elde etmeyi sağlayan bu ISO ayarı farklı tekniklere göre de değiştirilebilir. Önemli olan nasıl bir kare istediğinize bağlı olarak en uygun ISO ayarını seçmenizdir.
Enstantane Hızı
Hareketli yani akan görüntüler için uzun bir enstantane hızı tercih edilmelidir. Bu durumda fotoğrafı yumuşatabilirsiniz. Sabit olan objelerde ise daha kısa olan ayarları kullanabilirsiniz.
Filtre Kullanımı
Yeni nesil filtre çeşitleriyle etkileyici görüntüler yakalamak kolaylaşıyor. Ayrıca filtre kullanımının doğal ışığı kontrol edebilmeyi kolaylaştırdığını da eklemeliyiz.
Polarize Filtre
Gün ışığını kontrol etmek için polarize filtreleri kullanın. Bu filtre yansımayı azaltır ve bu sayede renklerin daha doğal görünmesini sağlar. Gökyüzü ve su çekimlerinde sıklıkla kullanılır.
ND Filtre
Uzun pozlama yapmak isteyenlere yönelik olarak manzara fotoğrafçılığı ipuçları arasında ND filtre kullanımı da bulunuyor. Işık yoğunluğunun azalmasını sağlayan bu filtre çok daha net görüntüler yakalamanızı sağlar. Ayrıca sanatsal efektler oluşturmak istediğinizde de kullanabilirsiniz.
Pratik ve Deneyim
Yeni başlayanlar için bol bol pratik yapmak oldukça önemlidir. Hangi ayarın fotoğrafta nasıl bir etki yarattığını bu yolla kolayca öğrenebilirsiniz.
Farklı Teknikler Deneyin
Sadece tek bir ayar ya da tek bir kompozisyon ile kendinizi sınırlandırmayın. Mutlaka farklı teknikleri de deneyin ve özellikler fotoğraf makinesindeki tüm ayarları keşfetmeye çalışın. Ekipmanları mutlaka kullanın ve fotoğraf makinesi ile ekipman arasındaki uyumu da keşfedin.
Sabırlı Olun
Tatmin edici neticeler elde etmek için sabırlı olmalısınız. En iyi kareleri nasıl elde edeceğinizi, en iyi anı nasıl yakalayacağınızı öğrenmeniz zaman alabilir. Bu aşamada sabırlı olarak denemeye ve çalışmaya devam etmelisiniz.