Fotoğraf makinesini uzun süre sorun yaşamadan kullanmak için mutlaka düzenli olarak temizlik ve bakım işleminden geçirmelisiniz. Temizlik ile birlikte DSLR bakımı da önem taşıyor. Amacınız uzun ömürlü fotoğraf makinesi kullanımı ise temizlik ve bakımı doğru yöntemler ve doğru malzemeler ile yapmanız da son derece önemlidir. Sizler için bazı ipuçları aktaracağız ve bu sayede temizliğin daha kolay yapılması mümkün olacaktır.
Neden Düzenli Fotoğraf Makinesi Temizliği / Bakımı Yapılmalıdır?
Fotoğraf makinelerinde temizlik ve bakım görüntü kalitesini doğrudan etkileyen unsurlardır. Eğer DSLR fotoğraf makinesi temizliği ihmal edilirse bu durum çekimlerinize de olumsuz yansır. Sadece parmak izi, hafif lekeler dahi net çekimler yapabilmenizi engelleyecektir. Bu nedenle iç aksam kadar fotoğraf makinesi lens temizliği işleminin de düzenli periyotlarla yapılmasının gayet önemli olduğunun altını çizmeliyiz.
Toz ve Kirden Koruma
Fotoğrafçıların kameranın tozlanmasını önlemek için alabileceği bazı önlemler bulunuyor. Toz ve partiküller kameranın hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle tozdan ve kirlenmeden önlemek konusu da fotoğraf çekimi sonrası bakım konusu kadar önemlidir. Neler yapabileceğinizi hemen sizlere aktaralım.
- Kullanım sonrası lens kapağını kapatmalısınız. Lensler, fotoğraf makinelerinin en hassas alanlarından biridir ve kolayca çizilebilir. Bu nedenle sadece kullanım sırasında lens kapağını açmanız, tozdan ve kirden korunması kadar çizilmelere karşı korunmasını da sağlayacaktır.
- Fotoğraf makinesini elinizde taşımak yerine mutlaka taşıma çantası kullanmalısınız. Tozdan ve kirden korunması için uygun bir taşıma çantası modelini seçmeniz önemlidir. Çantanın içi astarlı olmalıdır.
- Açık hava çekimlerinde fotoğraf makinesini sürekli açık tutmak yerine sadece kullanacağınız zamanlarda açmanız tozdan korunması açısından önem taşır.
- Dış ortamda çekim yaparken fotoğraf makinesini nemden ve sudan korumalısınız. Sudaki kir de makineye zarar verebilir.
Fotoğraf Makinesi Temizliği
Lens Temizliği
Lens temizliği, fotoğraf makinesi bakımı noktasında olmazsa olmazlardan biridir. Bunun için sadece lens temizleme bezi kullanılmalıdır. Aksi halde lensin çizilmesine neden olabilirsiniz. Lens temizleme sıvısı kullanımı en doğru tercih olacaktır. Ancak sıvıyı doğrudan lense değil beze birkaç damla damlatmalısınız. Dairesel hareketler ile lensi temizleyebilirsiniz.
Gövdede Temizlik
Fotoğraf makinelerinin gövdesi toz ve kire en çok maruz kalan alandır. Gövde temizliği de kamera sensörü temizleme kadar önemlidir ve bu işlemde de sadece yumuşak bezler kullanılmalıdır. Eğer düğme kenarlarında toz ve kir biriktiyse fırça yardımı ile bu kiri arındırmalısınız. Fırçanın kuru olmasına ve yüzeyi çizmemesine dikkat etmelisiniz. Eğer aynasız fotoğraf makinesi bakımı konusunda zorlanırsanız teknik servisten temizlik hizmeti alın.
İç Temizlik
Makinenin iç kısmının temizliği ya da fotoğraf makinesi ayna temizliği son derece hassas bir işlemdir ve bu esnada çok dikkatli olmalısınız. İç temizlik için sıcak olmayan hava üfleme yöntemini kullanabilirsiniz. Hava üfleme makineleri iç aksamın hasar vermeden temizlenmesini sağlar. Eğer bu yöntem temizlik için yeterli değilse teknik servisten destek almanız gerekir.
Fotoğraf Makinesi Aksesuarlarının Bakımı
Tripod Bakımı
Tripod modelleri her kullanım sonrasında temizlenmelidir ve özellikle tuzlu suya maruz kaldıysa bu şekilde bekletilmemelidir. Nemli bezle silinerek temizlendikten sonra mutlaka kurulanmalı ve kapatılarak muhafaza edilmelidir. Bağlantı bölgelerinin belirli aralıklarla yağlanması gerekebilir ve bu işlemi de ihmal etmemelisiniz.
Filtreler
Lensleri koruma görevini de üstlenen filtrelerin de temizliğe ihtiyacı vardır. Mikrofiber bezler ile filtre temizliğini gayet kolay şekilde yapabilirsiniz. Eğer filtrelerde çizikler oluştuysa mutlaka ürünü yenileyin çünkü bu durum görüntü kalitesine olumsuz yansır. Lens temizleme sıvısı filtre temizliğinde de kullanılabilir.
Taşıma Çantası
Elbette makine kadar fotoğraf ekipmanı bakımı da yapılmalıdır. Taşıma çantasını düzenli olarak tamamen boşaltın ve iç kısmını elektrik süpürgesinin uygun başlığı ile temizleyin. Eğer nem hissediyorsanız çanta içerisine nem giderici ürünler koyarak bir süre bekletebilirsiniz. Taşıma çantasını yıkamayın, sadece silerek temizlemeye çalışın.
Pil ve Batarya Bakımı
Öncelikle li-ion piller tamamen tükenmeden şarj edilmelidir. Bu sayede kullanım ömrünün daha uzun olması sağlanır. Sadece orijinal bataryaları ve orijinal şarj cihazlarını kullanmaya dikkat etmelisiniz. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamların bataryalara zarar verebileceğini unutmayın. Bataryaların bağlantı kısımlarını temizleyerek teması önleyebilecek kirden arındırın.
Yazılım Güncellemeleri
Yazılım güncellemeleri, kullandığınız fotoğraf makinesinin performansını etkiler. Ayrıca yeni özellikleri de kullanmanıza olanak tanır. Mutlaka düzenli olarak güncelleme kontrolü yapmalısınız. Böylelikle gelişmiş özelliklerden de faydalanma şansını yakalarsınız.
Güncelleme Nasıl Yapılır?
Hangi markanın fotoğraf makinesini kullanıyorsanız web sitesine giriş yapın. Bu arada eğer SD kart kullanıyorsanız verileri aktarmayı unutmayın. SD kartınızın formatlanmış olduğundan da emin olmalısınız. Fotoğraf makinesinin kartını takarak yazılım güncelleme bölümünü işaretleyin. Güncelleme sırasında cihazı kapatmayın ve kullanmayın. Güncelleme tamamlandığında kapatıp açarak cihazı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Fotoğraf Makinesi Temizliğinde ve Bakımında Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri
- Yanlış bez ile fotoğraf makinesi temizliği yapmak yaygın hatalardan biridir. Sadece yumuşak, partikül bırakmayan mikrofiber bezleri kullanmalısınız.
- Temizleme sıvısını direkt olarak cihaz ya da lens üzerine sıkmak hatalı bir uygulamadır. Beze sıkmalı ve sonrasında silme işlemine geçmelisiniz. Kaliteli bir temizleme sıvısı kullanmak da fotoğraf makinesi temizlik ve bakım önerileri arasında yer alır.
- Fotoğraf makinesinin özellikle sensör ve iç aksam kısmını yanlış temizlemek makinenin zarar görmesine neden olur. İç aksam ve sensör temizliğinin profesyonel ekipler tarafından yapılmasını sağlamalısınız.
- Eğer makineyi uzun süre kullanmayacaksanız bataryayı yarı dolu bırakın. Tam dolu ya da tamamen sıfırlanmış şekilde uzun süre bekletmeyin.
- Ekipmanların temizliğini yaparken yıkama ya da ıslak bezle silme gibi işlemlerden uzak durun. Fırça, kuru bez ya da temizleme sıvısı ile nemlendirilmiş bez kullanın.