Görsel olarak istenen etkinin yakalanması ve izleyiciye konunun aktarılabilmesi için fotoğrafçılıkta kompozisyon konusuna önem verilmesi gerekir. Kompozisyonun belirlenmesinde ise bazı kurallar geçerlidir. Bu kurallar sayesinde çekilen fotoğraf ile istenen etkinin yaratılması mümkün olacaktır.
Fotoğrafçılıkta Kompozisyon Nedir?
Bir fotoğrafın düzenlenmesi ve kadrajda yer alan unsurların bir araya getirilmesi, fotoğrafçılıkta kompozisyon nedir sorusunun yanıtıdır. Fotoğrafa bakıldığında ana konunun net bir şekilde anlaşılması gerekir. Bu sayede görsel anlamda istenen etkinin elde edilmesi mümkün olur.
Temel Kompozisyon Kuralları
Genel olarak fotoğrafçılıkta kompozisyon kuralları şöyledir:
Üçler Kuralı (Rule of Thirds)
Hayali olarak fotoğrafı üç eşit parçaya bölmelisiniz. Önemli olan ana unsurlar bu çizgilerin kesişim noktasına yerleştirilir. Bu sayede üçler kuralı kolayca uygulanmış olur. Üçler kuralı, fotoğrafçılıkta kullanılan kompozisyon teknikleri arasında en sık tercih edilenlerden biridir.
Altın Oran ve Altın Spiral
Altın oran da fotoğrafçılıkta kompozisyon öğeleri arasındadır ve fotoğrafın çerçevesini bölerek bir denge yakalanır. Bu sayede fotoğrafın daha çekici kılınması sağlanır. Altın spiral yönteminde ise fotoğrafa bakanların gözlerinin kompozisyonda gezinmesi sağlanır. Bu da bir spiral formu kullanılarak sağlanabilir.
Simetri ve Desenler
Simetrik bir düzen oluşturulması şeklinde uygulanan tekniktir. Kimi zaman simetri desenlerle de sağlanabilir. Oldukça güçlü ve etkileyici bir kompozisyon tekniği olduğunu söyleyebiliriz.
İleri Düzey Kompozisyon Teknikleri
İleri düzey olarak bilinen kompozisyon teknikleri çoğunlukla profesyonel fotoğrafçılar tarafından uygulanır. Bu teknikler ise şöyledir:
Çerçeveleme (Framing) ve Katmanlar
Doğal olarak fotoğrafın çerçevesini kadraja dahil etmektir. Yapay unsurlar ile ana konunun vurgulanması da mümkün olabilir. Katmanlar ise farklı derinliğe sahip olan faktörlerin tek bir fotoğrafta kullanılmasıdır. Katmanlar fotoğrafı daha kompleks kılar.
Perspektif ve Derinlik
Bir konumdan bakıldığında fotoğrafın nasıl algılandığını belirleyen faktör perspektiftir. Bir fotoğrafta birden fazla sayıda perspektif elde edilebilir. Derinlik ise kadrajdaki boyutların hissedilebiliyor olmasıdır.
Yinelenen Desenler ve Ritim
Fotoğrafta tekrar eden çizgiler, şekiller ya da desenler ile oluşturulan kompozisyondur. Görsel anlamda en çok ilgi çeken tekniklerden biri olduğunu ekleyelim. Fotoğrafta bir ritim oluşturmak için de bu yöntem uygulanır.
Örnek Çalışmalar
Bu eserde altın oran kuralı mükemmel bir şekilde kullanılmıştır.
Dünyaca ünlü Mona Lisa eseri, denge ve altın oran kompozisyon kurallarının en güzel örneklerinden biridir.
Renk kullanımı ve ışık oyunları, bu eserde öne çıkan kompozisyon kurallarıdır. Aynı zamanda perspektif ve derinlik kuralları da mükemmel bir şekilde kullanılmıştır.
Kompozisyon Kurallarını Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle bir ana konu belirlenmelidir. Diğer unsurların ana konuyu destekleyeceği şekilde oluşturulan kompozisyon fotoğrafçılık alanında önemli hususlardan biridir.
- Çerçeve içinde bulunan objelerin dengeli bir şekilde dağılmasına dikkat edilmelidir. Bir alanda yoğunlaşması ise istene etkinin elde edilmesini zorlaştırır.
- Çektiğiniz fotoğrafın bir hikaye anlatması önemlidir. Uygulanan temel fotoğrafçılık kompozisyon kurallarının da yardımı ile izleyicinin hayalinde bir hikaye canlanmasını sağlamak önemlidir.
- İlginç kompozisyonlar elde etmek için farklı perspektiften çekimler yapabilirsiniz.
- Gölge ve ışık, fotoğraflarda son derece önemli olan iki unsurdur. Işık ve gölgenin istediğiniz etkiyi desteklemesini sağlamalısınız.