Konu ne olursa olsun fotoğraf çekebilmek için öncelikle ihtiyaç duyulan unsur ışıktır. Bu nedenle fotoğrafta ışığın önemi sanılandan çok daha fazladır. Gördüğünüz ve çok etkilendiğiniz fotoğrafların büyük bölümünde bu etkinin ortaya çıkmasını sağlayan temel faktörlerden birinin ışığın doğru kullanımı olduğunu belirtelim.
Fotoğrafçılıkta Işık Türleri
Fotoğrafçılık alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız fotoğraf makineleri ya da lensler kadar fotoğrafta ışık teknikleri konusunda da yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Bu sayede istediğiniz her türlü etkisi ışığı da kullanarak yakalamanız mümkün olacaktır. Çoğunlukla fotoğrafta ters ışık konusu ön plana çıkıyor. Oysa çok sayıda farklı ışık türü bulunuyor ve profesyoneller tarafından da ışık türleri gayet başarılı bir şekilde kullanılıyor.
Doğal Işık
Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar genellikle fotoğrafta doğal ışık kullanmaya çalışır. Bu sayede ışığa göre kadraj ya da diğer ayarlamalar yapılır ve kişinin kendini bu alanda geliştirmesi sağlanır. Ancak doğal ışığa şiddeti, keskinliği ya da yönü açısından dışarıdan müdahale edilmesinin mümkün olmadığı da bilinmelidir. En önemli doğal ışık kaynağı güneştir. Ay ışığı ya da şimşek çaktığında ortaya çıkan ışık da doğal ışık statüsünde değerlendirilir. Tüm dünya genelinde amatör ya da profesyonelce çekilen fotoğraflarda en çok kullanılan ışık türü doğal ışıktır. Doğal ışık nükleer kaynaklıdır ve bu nedenle boyunun da çok geniş olması normaldir. Günün her saatinde farklı dalga boylarında ışık görebilirsiniz.
Yapay Işık
Doğal ışık kaynakları her zaman yeterli olmayabilir ya da çekim yapılan saatte yeterli oranda gün ışığı olmayabilir. Bu durumda yapay ışıklar devreye girer. Dolayısıyla fotoğrafta ışık kullanımı konusunda yapay ışıkların da kendine geniş bir yer bulduğunu söyleyebiliriz. yapay ışığın en önemli avantajı sıcaklık düzeyinin, yakınlığının, renginin kısacası tüm değerlerin istendiği gibi ayarlanabiliyor olmasıdır. Yapay ışık olarak profesyonel çekimler için üretilen lamba ve flaşlar kullanıldığı gibi mum ya da ateş gibi ışık kaynakları da kullanılabilir. Ancak gün ışığı kadar etkin bir sonuç elde edilmek isteniyorsa özel olarak üretilen yapay ışık türlerinin kullanılması gerekir. Yapay ışıkların miktarı, rengi sıcaklığı farklı seçenekler sunabilir. Çoğunlukla yönü de kolaylıkla ayarlanabilen stüdyo ışığı çeşitlerinin ya da açık havada kullanılabilen ışık kaynaklarının daha fazla tercih edildiğini ekleyelim.
Yumuşak Işık
Kuşkusuz en sık kullanılan ışık türlerinden biridir. Bu ışık türünde kapalı havada dış ortamda çekim yapıldığında elde edilen ışık düzeyine benzer bir ışık yakalanır. Nesnelerin birden fazla sayıda hafif belirginlik seviyesinde gölgeleri olabilir. Kimi zaman gölge hiç olmayabilir. Gölgelerin geçişlerinin de yumuşak olduğunu söyleyebiliriz. Yumuşak ışıkta aydınlık yüzeyde karanlık yüzeye geçiş de yumuşak olur. Genel olarak bakıldığında dağınık ve parçalı bir ışık türü olduğu da söylenebilir.
Sert Işık
Sert ışık, oldukça güçlü bir ışık olduğundan çarpıcı kareler elde edilmek istendiğinde tercih edilir. Güneşten öğle saatlerinde gelen ışık sert ışık türlerine örnek gösterilebilir. Bu ışık türünde nesnelerin bıraktığı gölgeler de son derece belirgin olur. Öyle ki gölgelerdeki küçük çıkıntılar dahi net bir şekilde görülebilir. Bilinçli olarak kullanılmadığında sert ışık nedeniyle fotoğraflarda istenen vurgu dağılabilir. Çünkü vurgulanmak istenen konu gölgeler ya da ışığın keskinliği nedeniyle yeterli çarpıcılığı yakalayamaz.
Yansıtılmış Işık
Yansıtılmış ışık, fotoğraf çekerken ışık kullanımı noktasında tercih edilen seçeneklerden biridir. Kullanılan ışık kaynağı, diğer objelere çarptıktan sonra konu üzerine düşer. Yani yansıtılmış ışık olarak tabir edilen aslında dolaylı ışıktır da diyebiliriz. Işığın nasıl bir dağılım gösterdiğine bağlı olarak farklı özellikler kazanması mümkündür. Işık dağıldığından tripod kullanımı ile daha hızlı bir enstantane değerleri yakalanabiliyor. Yansıma ışık gibi isimlerin de kullanıldığı yansıtılmış ışık türünde cam yüzeylerden yansıma tekniği de sık kullanılır. Aynı zamanda duvar ya da benzeri maddelerden pürüzlü bir yansıma olması da kullanılan ışık teknikleri arasında yer alır.
Yansıtılmış ışıkta kırılma tekniğinin de kullanılması mümkündür. Işık, farklı yoğunluktaki ortamlardan geçerek kırılır. Çok daha farklı bir özellik ve derinlik kazanır. Bu sayede sanatsal fotoğraf çekimleri ya da spesifik fotoğraf çekimlerine daha çekici bir görünüm kazandırılması da mümkün olur. Çünkü ışık, kadraja bambaşka bir güzellik kazandırır da diyebiliriz. Panel ışık türleri ile yansıtılmış ışık etkisi kolaylıkla yaratılabiliyor. Tüm diğer ışık türleri gibi panel ışık çeşitlerini de online sipariş sitemizde inceleyebilirsiniz.
Renkli Işık
Fotoğrafçılıkta renkli ışık olarak tabir edilen aslında yapay ışık türleridir. Yapay ışıkların sadece sıcaklığı ya da yakınlığı değil rengi de istendiği gibi ayarlanabilir. Çoğunlukla stüdyo fotoğrafçılığında kullanılan ışık türüdür. Ancak kimi zaman spesifik fotoğraf çekimlerinde açık alanlarda da renkli ışıkların kullanılmasının söz konusu olduğunu belirtelim. Bir objeye daha derin ya da daha farklı bir yansıma kazandırmak gibi amaçlarla renkli ışıklar kullanılabiliyor. Bazı durumlarda da doğal bir gün ışığı yakalamak için ışık renginin bu yönde ayarlanması sağlanıyor. Bu durumda da çekimde kullanılan ışık türü renkli ışıktır.
Floresan Işık
Floresan ışıklar fosforışıl lambalar gibi daha farklı isimlerle de adlandırılabiliyor. Söz konusu lambalar içi cıva dolu olan bir tüpten oluşuyor. Buharlı lamba gibi isimlerin de kullanılması, bu özelliğinden kaynaklanır. Ancak klasik tip buharlı lambadan çok daha farklıdır çünkü günümüzde içerisinde tek ya da çift floresan lamba bulunan ışık üniteleri devreye giriyor. İçerisinde gün ışığı sunan floresan ampul bulunan lambalar, stüdyo çekimlerinde sık tercih edilir. Floresan lambaların bulunduğu ışık setlerinde ışık kaynağını güçlendiren ekstra reflektörler de olabiliyor. Güçlü ve kesintisiz bir ışık kaynağı ihtiyacı olduğunda devreye girebilen ışık türlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Led Işık
Led ışıklar stüdyo fotoğrafçılığında kullanılan bir ışık türüdür. Tungsten, floresan gibi ışıklar gibi stüdyo ortamında sürekli bir ışık kaynağı sunması için led ışık kaynakları tercih edilebilir. Ancak stüdyo ortamında yapılan her çekimde kullanılması gereken bir ışık türü olmadığını da eklemeliyiz.