Histogram Nedir?
Her bir fotoğrafın piksellerle oluşturulan ışık düzeyini gösteren grafik, histogram nedir sorusunun yanıtıdır. Fotoğrafların daha iyi şekilde pozlanmasına yardımcı olan histogram, fotoğrafçılıkta son derece önemli bir kavramdır. Çünkü fotoğrafı meydana getiren ışık değerlerinin net bir şekilde grafikle görülmesini sağlar. Bu grafikler sayesinde fotoğrafın pozlamasını görmek de mümkün olur.
Sayısal fotoğrafçılıkta histogram son derece önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Piksel düzeyinde fotoğraftaki en karanlık ve en aydınlık değerleri ifade eden siyah ve beyaz alan, fotoğrafın ışığının değerini ifade eder. Siyah, 0 ile ifade edilirken beyaz da 255 ile ifade edilir. Özellikle uzun pozlama ile kaliteli fotoğraflar çekmek isteyenlerin histogramı çok doğru okuması ve değerlendirmesi gerekir.
Histogram Bileşenleri
Fotoğrafçılıkta histogram bileşenleri iyi okunduğunda istediğiniz görüntü kalitesini yakalamanız da kolaylaşacaktır.
Yatay Eksen
Histogram yatay ekseni, sol tarafta yer alır ve orta tonlardaki gölgeler boyunca devam ederek beyaza kadar olan yolu vurgular.
Dikey Eksen
Yüksek frekanslar için tepe şeklinde ve düşük frekanslar için de vadi şeklinde bir grafik çizerek tonların frekansı ile yoğunluğunu ifade eder.
Kümelenmiş Histogram
İki tarafta çok alan olması ve tonların bir alanda toplanmış olması durumunda kontrast çok düşük demektir. Bu durumda ışık eklemeli, açık tonları yoğunlaştırmalısınız. Sonrasında kontrast ayarlamasını yeniden gözden geçirin.
Histogram Türleri
RGB
Üç ana renk olan kırmızı, mavi ve yeşilin bileşik tonal eğrilerini gösteren grafiktir. Yoğun şekilde kullanılan histogram türleri arasında yer alan RGB aynı zamanda bu 3 ana rengin ayrı ayrı incelenmesine de olanak tanır.
Resmin Histogramı
Her bir gri seviye için fotoğraftaki piksel sayısı grafiğini gösterir.
Kümülatif Histogram
Histogram değerlerinin kendinden önceki ile kendisinin toplamıyla elde edilen değeri yansıtır.
Parlaklık Histogramı
Piksel boyutunda parlaklık seviyesinin göstergesidir. Parlaklığın çok fazla olması durumunda diyafram ayarları kontrol edilmelidir.
Etiketler: Blog yazısı
Mart 26, 2024
Listeye dön