Genellikle çiçek, böcek ya da doğadaki küçük ayrıntı fotoğraflarından aşina olduğumuz makro fotoğrafçılık son derece farklı bir dünyanın kapılarını aralayan fotoğrafçılık yöntemlerinden biridir. Günlük hayatta dikkat çekmeye detayların çarpıcı görüntülerini sunan bu fotoğrafçılık yöntemi, kimi zaman bir bütünün en çarpıcı detaylarına kimi zaman da doğanın en canlı hallerine tanıklık etmemizi sağlar.
Doğa fotoğrafçılığı olarak anılıyor olsa da aslında yakın fotoğraf çekimi anlamına gelen makro fotoğrafçılık, makro fotoğraf makinesi kullanımının hızla yaygınlaşmasını da beraberinde getirdi. Çok basit objelerin bile çarpıcı detaylarını yakalamayı ve ölümsüzleştirmeyi olanaklı kılan bu çekim metodu, makro fotoğrafçılık nedir konusuna daha fazla sayıda kişinin yönelmesini de sağlıyor.
Makro Fotoğrafçılık ve Makro Fotoğraf Nedir?
Makro fotoğraf, en genel tanımıyla objelerin 1:1 ya da daha üstünde büyütme oranı ile görüntülenmesidir. Makro fotoğrafçılık ise yakın çekim fotoğrafçılık olarak özetlenebilir. Makro fotoğrafçılığın da bazı temel kuralları bulunuyor. Diyafram açıklığından enstantane ayarlarına kadar tüm ayarların mutlaka yakın çekim fotoğrafçılığına uygun olması önemlidir. Seçilen fotoğraf makinesinin ve lensin de bu fotoğrafçılık için doğru seçilmiş olması önemlidir.
Makro Çekim Nasıl Yapılır?
Yakın çekim fotoğrafçılığa ilgi duyanlar makro fotoğraf nedir konusu kadar bu çekimlerin nasıl yapıldığını da bilmek isteyebiliyor. Makro çekimler yapabilmek için seçtiğiniz fotoğraf makinesi ve lens modelinin bu çekime uygun olması gerekir. SLR makinelerin objektiflerinin objeye 30 – 50 cm kadar yaklaşabildiğini belirtelim. Bu makinelerde ideal çekimler için mutlaka makro lens çeşitlerinin kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
Elbette makro çekim nasıl yapılır sorusunun farklı yanıtlarından biri de close-up filtrelerin kullanımıdır. Bu mercekler çok daha farklı özelliklere sahip olmakla birlikte +1, +2, +4 veya +10 gibi değerler sunabiliyor. En iyi sonuç ise genellikle +4 ile alınabiliyor ancak çekim yapmak istediğiniz objeye göre bu değer de değişebilir. En sık tercih edilen yöntem ise objeyi 1:1 çekmektir.
Makro Çekim İçin Uygun Kamera ve Lens
Öncelikle yakın çekim fotoğraf için diyafram kontrolünün son derece önemli olduğunu unutmamak gerekir. Net alan derinliği ile sadece obje mi yoksa obje ile birlikte arka planda mı net olacak sorusunun yanıtı belirlenebilir. Bir kompozisyon belirlemek ve buna bağlı olarak diyafram ayarlarını yapmak en doğru sonucu elde etmenizi sağlar.
Makro çekim için uygun olan fotoğraf makinesi çeşitlerini Canon, Nikon, Sony ya da Panasonic gibi seçkin markaların ürün çeşitleri arasında bulmak mümkün. Aynı durum lens çeşitleri için de geçerlidir.
Geniş ayar seçenekleri sunan bir lens modelini seçmek ve pratik kullanım özelliği sunan bir gövde ile buluşturmak durumunda makro fotoğrafçılık için ideal ekipmana sahip olabilirsiniz. Önemli olan bu ihtiyaçlarınızı karşılarken size fazla sayıda seçenek sunulabilmesidir. Böylelikle kullanım amacınızı da karşılayacak modelleri bulmanız mümkün olur. Fotokolik olarak online sipariş sitemizde makro fotoğrafçılığa uygun tüm fotoğraf makinesi ve lens çeşitlerini inceleyebilirsiniz.
Makro Kamera
Makro çekim yapmak isteyenler için en önemli soru makro kamera nedir şeklindedir. Makro çekim yapmak için mutlaka çok yüksek bütçe gerektiren fotoğraf makinesi gövdelerini satın almanız gerekmez. Seri çekim yapabilen, ISO açısından başarılı olan bir fotoğraf makinesi de makro kamera olarak kullanılabilir. Bu çekim yöntemlerinde gövde kadar lens seçimi de önemlidir. İnternette makro fotoğraf örnekleri incelendiğinde orga segment bir gövde ile de mükemmel çekimler yapılabildiğini siz de fark edeceksiniz.
Düşük enstantanede net fotoğraflar çekmek için bazı ekipmanlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Monopod, tripod, ring flaş gibi ekipmanlar istediğiniz görüntüyü çok daha kolay yakalamanızı sağlayacaktır. Özellikle hareketli objelerin çekiminde bu ekipmanların faydasını daha net hissedebilirsiniz.
Makro Lens
Makro fotoğraflar çekebilmek için makro lens çeşitlerinin kullanılması gerekir. Bu lenslerin temel özelliği ise çok kısa netleme mesafelerine en fazla optik performansı sunabilmeleridir. Oldukça keskin görüntüleri yakın mesafede dahi bozmadan verebilen makro objektif çeşitleri, sadece yakın çekimlerde kullanılmaz. Normal çekimlerde de nesnelerin görüntülenmesinde son derece net görüntüler.
Makro lenslerin özelliklerinden biri de alan derinliğinin az olmasıdır diyebiliriz. Elbette istenen ayrıntının yakalanabilmesi, dikkatli bir netleme yapılması ile mümkün olabilir. Netleme için kimi zaman tripod kullanımına da ihtiyaç duyulabilir. Yeterli alan derinliği için kimi zaman da diyafram açıklığını azaltmanız gerekir. Bu sayede netlenmeye çalışılan objenin vurgulanmasını, arka planın da bulanıklaşmasını sağlarsınız. Objenin vurgulanabilmesi adına makro lensler ile bu çekim yöntemi oldukça sık tercih edilir.
Makro lensler ile ilgili olarak minimum netleme mesafesi kavramını da iyi anlamak gerekir. Bu mesafe, objeyle fotoğraf makinesinin görüntü sensörü düzleminde bulunan lensin arka netleme noktası arasındaki mesafeyi tanımlar. Çalışma mesafesi olarak adlandırılan mesafe ise obje ile ön lens parçasının arasındaki mesafedir.
Makro fotoğrafçılık için gerekli tüm kamera gövdesi, lens ve ekipman modellerini online sipariş sitemizden temin edebilirsiniz. İhtiyacınıza uygun olan ürün çeşitlerini kolayca bulabilmek için filtreleme seçeneklerinden yardım alın.