Günümüz fotoğrafçılığında en çok tercih edilen pozlama tekniklerinden biri uzun pozlama oluyor. Işığın az olduğu ortamlarda bir objenin hareket hissi uyandırmasını sağlamakla birlikte normalde gözle algılanamayacak yansımaların daha net görünmesini de sağlayan bu teknik, estetik anlamda mükemmel fotoğraflar elde edilmesini sağlıyor.
Bu pozlama tekniğinde önemli olan pek çok faktör var. En dikkat çekeni ise enstantane değerinin düşük olması gerektiğidir çünkü diyaframdan geçen ışığın sensör üzerinde kalması gereken sürenin uzun olması gerekir. Bu da ancak düşük enstantane değeri ile mümkün kılınabilir. Sonuç olarak objenin sensör üzerinde en az 1/15 saniye gibi bir süre boyunca pozlanması ile bu fotoğrafların istenen etkiyi sunması mümkün olabilir.
Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?
Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için uzun pozlama nasıl yapılır sorusunun yanıtı çok karışık gibi görünebilir. Oysa bazı teknik detayları öğrendiğinde bu tekniğin sanıldığı kadar karmaşık ya da zor olmadığını anlayabilirsiniz. Öncelikle fotoğraf makinesini tripod üzerine sabit duracak şekilde yerleştirmeniz gerekir. İstenmeyen titremeleri önlemek adına bu çekim tekniğinde tripod ya da benzeri ekipmanların kullanılması önemlidir. Fotoğraf makinesinin pozlama boyunca hiç hareket etmemesi gerekir.
Çekim yapılan ortamdaki ışığa bağlı olarak süreyi ayarlamak için diyafram değerini kısmalısınız. ISO değerini de en düşük değere getirerek daha uzun bir pozlama süresi elde etmeniz mümkün olacak. Grensiz ve daha temiz bir görüntü yakalamak için bu yöntemi uygulamak önem taşıyor.
Kimi zaman gökyüzü detaylarını yakalamak isteyebilirsiniz. Bu yöntem de yıldız ya da samanyolu pozlaması gibi çeşitli isimlerle anılıyor. 800 – 1000 ISO değerlerini kullanmanız gerekebilir. Ancak bu değerler seçtiğiniz fotoğraf makinesine göre de değişkenlik gösterebilir. Bu değeri belirledikten sonra aynı teknikle gökyüzüne yönelik uzun pozlama fotoğraflar çekmeniz mümkün olacaktır.
Akşam saatlerinde güneş batmadan bu teknikle fotoğraf çekmek için ortam ışığını azaltmanız gerekiyor. Bunun için de diyafram değerini mümkün olan en kısa ayara getirmelisiniz. Diyafram ayarını kısmakla birlikte F/22 ISO değerini de 100’e alın. Fotoğraf makinesine 1/ 4 saniye enstantane değerini verdiğinizde harika bir pozlama yapmanız da mümkün olur.
Pozlama Süresi Nedir?
Uzun pozlama süresi nedir sorusunun yanıtı tercih edilen diyafram kısıklığı ayarı ya da enstantane ayarına göre değişkenlik gösterir. Bir diğer deyişle her fotoğraf çekiminde uygulanabilecek sabit bir süre yoktur. Enstantane değeri 1/8000 saniye- 30 saniye arasında değişebilen bir süre boyunca pozlama yapılabilir. 30 saniyenin daha üzerinde bir enstantane değeri kullanmak istediğinizde ise fotoğraf makinelerinin manuel modda olması ve aynı zamanda bulb moduna geçiş yapılması gerekiyor. Bu moda geçildiğinde fotoğraf makinesinin bir sür sınırı olmadan 30 saniyenin de üzerinde bir pozlama yapılması mümkün oluyor. 1 dakikadan 30 dakikaya kadar uzayabilen pozlama süresi uzunluklarına çıkılabildiğini belirtelim.
Uzun Pozlama İçin Uygun Kamera ve Lens
Seçtiğiniz kamera ve lens modellerinin uzun pozlama ayarları için uygun olması gerekiyor. Estetik açıdan başarılı bir kare elde etmeniz ancak doğru ürünleri kullanmanız durumunda mümkün olabilir. Uygun kamera ve lens kullanımı ile birlikte dikkatli davranılması ve doğru ayarların seçilmesi de önem taşıyan faktörler olarak sıralanabilir.
Uzun pozlamanın anı soyutlaştırdığını ve insan gözünün göremeyeceği ya da görse bile algılamasının zor olduğu görselleri netleştireceğini unutmayın. Ateşin izi, suyun yansımasından ortaya çıkan görüntü gibi anların yakalanması için bu pozlama tekniğinin kullanılması gerekiyor. Sonuç olarak sadece uzun pozlama nedir sorusunun yanıtını bilmek yetersizdir. Doğru ekipmanlar ve doğru ayarlar ile estetik algısı yüksek kadrajlar tercih edilmelidir.
Uzun Pozlama İçin Kamera
Gündüz ya da gece uzun pozlama yapabilmek için gerekli olanları hemen gözden geçirelim.
- Bulb modu olan bir DSLR fotoğraf makinesi
- Tripod
- Polarize ya da ND filtre
- Doğru lensler
Bu çekimde fotoğraf makinesinin sabitlenmesi gerekir. Dolayısıyla 3 ayak bir tripod modeli ihtiyacını karşılayacaktır. Manuel modda kullanabileceğiniz bir makineyi tercih etmelisiniz. Bunun nedeni ise bulb modunun sadece manuel modda aktif olabilmesidir. Canon, Nikon ya da Sony gibi markaların fotoğraf makinelerini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ancak son kararınızı vermeden önce seçtiğiniz fotoğraf makinesinin manuel modda kullanılabilir olduğundan emin olmalısınız. Bu fotoğraf makinelerini online sipariş sitemizde bulabilirsiniz. Uygun fiyatla satın alabilir ve ürünlerin markalar tarafından sunulan garanti ile birlikte size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Uzun Pozlama İçin Lens
Tahmin edebileceğiniz gibi kusursuz bir uzun pozlama fotoğraf çekimi yapabilmek için kullandığınız lensin de buna uygun olması gerekir. Eğer uzun pozlama örnekleri incelemesi yaparsanız hangi lensler ile ne gibi sonuçlar elde edildiği konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.
Prime lens çeşitleri sanatsal bir sonuç elde etmek isteyenlerin öncelikli tercihi oluyor. Ne tür çekimler yapmak istediğinizi göz önünde bulundurarak lens seçimi yapmanızda fayda var. İkinci olarak tercih edilen lens modellerinden biri de zoom lenslerdir. Özellikle kaliteli ve yeni nesil bir zoom lens seçimi yaparsanız ihtiyacınızı tamamen gidermiş olursunuz. Bu tasarımlar da online sipariş sitemizde mevcut.
Burada kritik bir noktadan söz edelim. Eğer geniş açı bir lens ile çekim yapıyorsanız distorsiyon oranını mutlaka bilmelisiniz. Bu oranlara bağlı olarak kadrajı oluşturmanız da son derece önemlidir. Bu arada ND filtrelerin son dönemde uzun pozlamada sıklıkla kullanıldığını da ekleyelim. Kareye masalsı bir görünüm kazandırıyor. Aynı zamanda gündüz uzun pozlamalarda UV filtreleri de deneyebilir ve şaşırtan neticeler alabilirsiniz.
Uzun pozlama için uygun olan fotoğraf makinesi çeşitlerini, lens modellerini ve tripod gibi ihtiyacınız olabilecek tüm ekipmanları sitemizden temin edin.