Video çekimi esnasında yapılan basit hataların görüntü kalitesini olumsuz etkilediğini belirtelim. Bu nedenle en yaygın hataların neler olduğunu bilmeniz, bu hatalardan kaçınabilmeniz adına önem taşır. Sizlere video çekiminde sık yapılan hatalar hakkında kısa bilgiler aktaracağız.
Işıklandırmanın Yanlış Kullanılması
Hata: Yetersiz veya sert ışık, videoların kalitesini düşürür.
Videoda görüntünün istendiği gibi olmamasının nedenlerinden biri de video çekiminde ışık hataları yapılmasıdır. Işık hatalarını ise genel olarak iki grupta inceleyebiliriz. Bunların ilki olması gerekenden daha sert ışık kullanılmasıdır. Diğer ise ışığın yetersiz olmasıdır. Kullanılan lens yüksek kalitede olsa dahi hatalı ışık kullanımı videonun görüntüsünü olumsuz etkiler.
Çözüm: Doğal ışık veya yumuşatıcı aksesuarlar kullanın.
Işık ile ilgili video çekim hataları yapmaktan kaçınmanın yolu en doğru ışıklandırma ekipmanlarını kullanmaktır. Eğer ışık fazla sert ise ışığı yumuşatan ekipmanlar kullanabilir ve daha doğal bir ışık elde edebilirsiniz. Işığı yumuşatmaya yönelik ışıklandırma ekipmanları çeşitleri için online sipariş sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Hareketli Kamera
Hata: Sabitlenmeyen kamera, titreşimli görüntüler oluşturur.
Video çekimlerinde en korkulan unsurlardan biri titreşimli bir görüntü elde edilmesidir. Buna karşın video çekiminde yapılan hatalar arasında en yaygın olanlardan biri titreşimli görüntü oluyor. Bunun nedeni ise sabitleyici ya da tripod gibi ekipmanların kullanılmamasıdır.
Çözüm: Tripod kullanarak sabitleyin.
Çözümün son derece basit olduğunu belirtmeliyiz. Yapmanız gereken sadece kullanılan kamera modeli ile uyumlu bir tripod kullanmak olacak. Bu sayede görüntüde istenmeyen titreşimlerin meydana gelmesi engellenir çünkü tripod ya da sabitleyici kullanımı ile çok hafif düzeydeki sarsıntılar dahi engellenebilir.
Yanlış Kamera Ayarları
Hata: Yanlış beyaz dengesi veya düşük çözünürlük.
Eğer kameranızda manuel ayarlama özelliğini kullanacaksanız gerekli tüm ayarların doğru şekilde yapılması gerekir. Işık ve beyaz dengesi ayarlarının doğru yapılmaması durumunda görüntü kalitesi düşer çünkü video çekimlerinde çözünürlük bu hatadan çok fazla etkilenir. Ortaya bulanık ya da karanlık bir görüntü çıkar.
Çözüm: Çekime uygun ayarları kullanın.
Çekim yapacağınız ortam ışığına ve kullanacağınız çekim tekniğine en uygun ayarları seçmelisiniz. Doğru ayarları yapmanız durumunda kullandığınız kameranın çözünürlük performansından maksimum düzeyde istifade etmeniz mümkün olacaktır.
Ses Kalitesi Sorunları
Düşük Ses Kalitesi: Harici mikrofon kullanılmaması veya yanlış konumlandırılması.
Video çekimlerinde önemli olan tek unsur görüntü kalitesi değildir. Aynı zamanda ses kalitesinin de büyük bir önem taşıdığını belirtmeliyiz. Sık yapılan video çekiminde ses kaydı hataları dahili mikrofon ise ses kaydının alınması oluyor. Ancak her ortamda dahili mikrofon ile parazitsiz, net bir ses kaydı yapılamaz.
Çözüm: Kaliteli mikrofonların kullanılması ve ses kaynağının doğru ayarlanması.
Yüksek kalitede harici mikrofon kullanımı ile ses hatalarının önüne geçilebilir. Aynı zamanda ses kaynağının doğru şekilde ayarlanması da önemlidir. Geniş alanlarda dahi ses kaynağının net bir şekilde kaydedilmesini sağlayan harici mikrofon çeşitleri online sipariş sitemizden temin edilebilir.
Arka Plan Gürültüsü: Çekim sırasında dış seslerin rahatsız edici olması.
Arka plan gürültüsünü kesmek mümkün olmaz ancak bu gürültünün kayda alınmasını engelleyen ekipmanların olduğunu belirtmeliyiz. Sadece ses kaynağının sesinin kaydedilmesini sağlayan ve gürültü engelleyici sistemlerle donatılmış ses ekipmanları kullanılmalıdır.
Çözüm: Sessiz ortamlarda çekim yapmak veya ses yalıtımı sağlamak.
Elbette çekim yapmak için olabildiğince sessiz ortamların tercih edilmesi gereklidir. Eğer gürültü önleyici sisteme sahip mikrofonlar gürültüyü önlemede yetersiz kalıyorsa aşırı gürültülü bir ortam tercih edilmiş demektir ve çekim için mekan değişikliği yapılmalıdır.
Çerçeveleme Hataları
Yanlış Kompozisyon: Önemli unsurların çerçeve dışında kalması.
Kadraja alınacak nesneler doğru şekilde çerçevelenmediğinde ortaya nahoş bir kare çıkar. Yanlış kompozisyon, amatör video çekim hataları arasında en yaygın olanlardan biridir. Bu hatalar çekimi profesyonellikten uzaklaştırır.
Çözüm: Çekim öncesi kompozisyon planlaması yaparak önemli unsurları belirlemek.
Çekime başlamadan önce mutlaka bir kompozisyon belirlenmelidir. Kadraj hatalarından korunmak için çerçeveleme yöntemleri öğrenilmeli ve bu yöntemler arasında çekim tekniğine en uygun olan seçilmelidir. Bunun için doğru kompozisyon nasıl belirlenir konusunda bilgi sahibi olunması gerekir.
Hareketli Çekimlerde Denge Sorunları: Titrek görüntüler.
Özellikle hareketli çekimlerde yaşanan görüntü titremeleri de önemli unsurların kadraj dışına çıkmasına ve görüntü kalitesinin düşmesine neden olur. Titrek görüntüler video çekimlerinde en istenmeyen unsurların başında gelir. Bunun nedeni kimi zaman da denge sorunlarıdır ve kameranın dengesiz durması da görüntünün titremesine sebebiyet verir.
Çözüm: Stabilizatör kullanımı veya tripod ile destekleme.
Söz konusu problemin çözümünün gayet basit olduğunu belirtmeliyiz. Çözüm için yapılması gereken sadece tripod ya da sabitleyici kullanımıdır. Tüm video kamera çeşitlerine uyumlu olan tripod ya da sabitleyici çeşitlerinin online sipariş sitemizde gayet uygun fiyatlarla satışa sunulduğunu belirtmeliyiz.
Teknik Ayar Hataları
Yanlış Çözünürlük Ayarları: Çekim sırasında uygun çözünürlüğün seçilmemesi.
Çekim yaparken çözünürlüğün yüksek olması için gerekli ayarları doğru şekilde yapmalısınız. Yüksek çözünürlük sunan bir kamera modelini seçmiş ve en kaliteli lensleri kullanıyor olsanız dahi çözünürlük ayarlarını doğru yapmamak, netlik kaybına yol açar.
Çözüm: Proje için en uygun çözünürlüğü önceden belirlemek.
Çekime başlamadan önce kullanacağınız tekniklere en uygun çözünürlüğü önceden belirlemeniz büyük fayda sağlar. Bu noktada planlı hareket edebilir ve projeye uygun çözünürlüğü, yapmanız gereken ayarlamalar ile birlikte önceden belirleyebilirsiniz.
Fokus Problemleri: Otomatik odaklama hataları veya manuel odaklama eksiklikleri.
Otomatik odaklama yöntemini seçmiyorsanız odaklama hatalarından uzak durmak için doğru teknikleri uygulamalısınız. Sadece video çekiminde ışıklandırma hataları değil odaklama hataları da görüntünün net olmasını önleyebilir. Hatta karanlık bir görüntü elde etmenize de sebebiyet verebilir. Bu neden manuel odaklamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda da bilgi sahibi olunması önem taşır.
Çözüm: Manuel odaklama tekniklerinin öğrenilmesi.
Hangi kamera modelini seçerseniz seçin, manuel odaklama yöntemleri değişmeyecektir. Bu nedenle yöntemleri öğrenmeniz, tüm kamera modellerinde rahatlıkla bu teknikleri uygulamanızı sağlar. Böylelikle manuel odaklamada yapılan hatalardan uzak kalmayı da başarmış olursunuz.