Fotoğraf çekim modları hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız, fotoğraf makinesini ya da video kamerayı çok daha etkin bir şekilde kullanmanızı sağlar. Bu nedenle fotoğrafçılığa yeni başlayanların da shooting modes yani çekim modları hakkında yeterli bilgiye sahip olması son derece önemlidir.
Çekim Modlarına Genel Bakış
Çekim modlarının aslında kullandığınız cihaz üzerindeki pozlama üçgeni özellikleriyle ilgili kontrollerdir. Bu kontrolleri doğru zamanda doğru şekilde kullanmanız, profesyonel fotoğrafçılığa da adım atmanız anlamına gelir. Pozlama üçgeni elemanlarından bazıları kullandığınız fotoğraf makinesi ya da kamera tarafından otomatik olarak ayarlanabilir. Bazıları ise kullanıcı kontrolünde olur. Çekim modları da kullanıcı kontrolünde olan elemanlardan biridir. Çektiğiniz fotoğrafın nasıl bir etki bırakacağı, tamamen çekim modlarıyla ilgilidir.
Otomatik Mod (Auto Mode) ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Otomatik mod hem tam otomatik hem de ön tanımlı yani hazır mod grubunu kapsar. Beyaz dengesi, odaklama, diyafram, enstantane, ISO gibi değeler tamamen kullandığınız cihaz tarafından belirlenir. Genellikle kadraj çalışması yapanlar tarafından tercih edilen bu mod aynı zamanda çok geniş açılı fotoğraf çekim modu olarak da kullanılabilir. Ansızın hızlı bir şekilde çekim yapılması gerektiğinde de otomatik mod kullanılır. Çünkü tüm ayarlamaların kullanıcı tarafından tek tek yapılmasına zaman yoktur.
Hazır yani ön tanımlı modların otomatik moddan farkı ayarların önceden kullanıcı tarafından belirlenmiş olmasıdır. Nasıl bir ortamda olunduğu, ışığın durumu gibi çeşitli hususlar göz önünde bulundurularak önceden çekim modlarına dair ayarlamalar yapılır.
Program Modu (P Mode) ve Avantajları
Program modunda kullandığınız kamera en iyi pozlamayı sağlamak için hem diyafram açıklığını hem de enstantane hızını mevcut yerleşim programa göre ayarlar. Pozlamayı hiç değiştirmeden enstantane hızı ve diyafram açıklığı kombinasyonunu seçme imkanı sunan “esnek program” seçeneği sunan fotoğraf makinesi modelleri de bulunuyor. Bu modda ISO değerleri ve beyaz ayarının kullanıcı tarafından yapılması gerekir. En önemli avantajı yeni başlayanların doğru pozlama tekniklerini bu modda kolayca kavramalarıdır.
Öncelik Modları
Öncelik modları, Canon 1100d çekim modları arasında en sık kullanılanlardan biridir. Diyafram öncelikli ya da enstantane öncelikli olarak çekim yapılabilir.
Diyafram Öncelikli (Aperture Priority Mode - A veya Av)
Bu modda diyafram açıklık değeri kullanıcı tarafından belirlenir ve bu değere göre enstantane de kullanılan cihaz tarafından otomatik belirlenir. Avantajı ise sabit objelerde ya da çok hızlı olmayan nesnelerde gayet başarılı sonuçlar sunmasıdır. Bu modda diyaframın en açık değeri olan f/2.8 ile f/22 – f/32 arasında istenen herhangi bir diyafram açıklığının seçilebilmesi de bir diğer avantajıdır.
Enstantane Öncelikli (Shutter Priority Mode - S veya Tv)
Bu modda perde hızı değerinin kullanıcı tarafından belirlenmesi mümkündür. Seçilen enstantane değerine göre diyafram değerini de kullandığınız fotoğraf makinesi belirler. En önemli avantajı ise hareketli nesnelerin çekiminde konuyu durdurmak ya da bir hareket hissi vermek istendiğinde bu modun başarılı bir sonuç sunmasıdır. Spor müsabakaları, uçan kuş gibi hareket eden hayvan çekimleri gibi alanlarda tercih edilir.
Manuel Mod (Manual Mode) ve Profesyonel Kullanım
Manuel mod, profesyoneller tarafından en çok kullanılan moddur. Ayrıca Canon 600d çekim modları konusuna göz attığınızda da manuel mod ile çekilen çok sayıda görsele internetten ulaşabilirsiniz. Bu modda diyafram, enstantane ve diğer tüm ayarlar kullanıcı tarafından yapılır. Dengeli değerlerin seçilmesi gerektiğinden profesyonel düzeyde bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekir. Çünkü manuel modda doğru pozlama ancak doğru değerler tercih edildiğinde mümkün olur.
Portre Modu (Portrait Mode) ve Doğru Kullanımı
Hangi çekim modları Canon fotoğraf makinesi ile kullanılır sorusunun yanıtlarından biri de portre modudur. Oldukça sık kullanılan bu mod seçildiğinde fotoğraf makinesinin düşük bir diyafram değeri kullanılır. Konu yani portre net görünürken arka plan da bulanık olur. Ancak kullanılan lense bağlı olarak bulanıklık seviyesi değişebilir. Doğru kullanım ise f/4.6 ya da daha düşük diyafram değeridir. Bu modun temel amacı portreyi ön plana çıkarmaktır.
Manzara Modu (Landscape Mode) ve İpuçları
Manzara modu da fotoğraf makinesi çekim modları arasında sıklıkla kullanılanlardan biridir. Bu modda portre modunun tersine yüksek bir diyafram değeri belirlenir. f/16 ya da daha yüksek bir diyafram değeri ile geniş bir alan derinliğinin elde edilmesi amaçlanır. Geniş alan derinliğinin yakalanması için en önemli ipucu diyafram değerinin doğru şekilde belirlenmesidir. Manzara fotoğraflarında mümkün olan en geniş açı seçilir ve bu da ancak diyafram ayarları ile sağlanabilir.
Makro Modu (Macro Mode) ve Yakın Çekim Fotoğrafçılığı
Makro çekim modları küçük nesnelerin net bir şekilde görüntülenmesi amaçlandığında kullanılır. Nesnelerin gerçekte olduğundan daha büyük görünüyor hissi yakalanabilir. Bu modda derinlik son derece azdır. Ancak ne kadar yakından çekim yapılabileceği, kullanılan lens çeşidine de bağlıdır. Uygun lensin seçilmesi durumunda makro modda en küçük detayların dahi net ve çarpıcı göründüğü fotoğraflar çekilebilir.
Spor/Action Modu (Sports Mode) ve Hareketli Objeleri Yakalama
Spor modunda yapılan çekimlerde objeler hareketli olur. Bu nedenle yüksek perde hızının kullanılması bir seçenek değil zorunluluktur. Hareketli olan nesnelerin fotoğrafta net çıkması ancak yüksek perde hızı ile sağlanabilir. Eğer mümkünse tripod kullanımı önerilir. Çünkü olası sarsıntıları engelleyerek hareketli nesnelerin net bir şekilde görüntülenmesi sağlanabilir. Spor modu, pek çok kamera modelinin tanıtımında aksiyon modu olarak da belirtilir.
Gece Çekimi Modu (Night Mode) ve Düşük Işık Koşullarında Fotoğrafçılık
Gece fotoğraf çekim modları son derece az ışıklı olan ortamlarda yapılan çekimlerdir. Bu nedenle ideal netliği yakalamak için hem diyafram hem de enstantane değerlerinin düşürülmesi ve aynı zamanda uzun pozlamanın tercih edilmesi gerekir. Gece modunda kritik nokta ise sarsıntı bulanıklığını engellemektir. Bunun için de mutlaka tripod kullanılması tavsiye edilir.
Çekim Modlarını Yaratıcı Projelerde Kullanmak
Kullandığınız fotoğraf makinesinin çekim modlarını tam olarak keşfettiğinizde son derece yatırıcı çalışmalar yapabilirsiniz. Elbette Canon 700d çekim modları gibi kullanılabilecek mod seçenekleri de değişebilir. Ancak günümüzde pek çok markanın kullanıcılara geniş bir çekim modu seçeneği sunduğu da biliniyor. Hazır modları kullanabilir ya da manuel mod ile kendi çekim çalışmanızı yaparak çarpıcı fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Bunun için yaratıcı olmalı ve pek çok deneme yaparak ışık dengesi, diyafram açıklığı gibi konulara hakim olmalısınız.