Markaları görebilmek için harflere tıklayınız.
Fotoğrafçılığa ilgi duyanlar mutlaka “High Dynamic Range” yani kısaca HDR kavramıyla da karşılaşır. Bu nedenle HDR ne demek sorusu da sıklıkla gündeme gelir. Özellikle son yıllarda yüksek teknolojik cihazların hayatımızda daha fazla yer bulmasıyla HDR fotoğraf ne demek konusu da daha fazla gündeme gelmeye başladı. Bu içerikte konuya dair merak edilen tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Öncelikle HDR nedir konusuna açıklık getirmek gerekiyor. Fotoğraflarda en karanlık olan nokta ile en parlak olan yer arasındaki farka “dinamik aralık” adı verilir. Dinamik aralığın yüksek olması ise karanlık yerlerin gayet koyu ve aydınlık yerlerin de son derece parlak olduğunu ifade eder. Bu da belirgin bir kontrastın olduğu anlamına gelir. HDR modunda sadece fotoğraf değil video çekimi de yapılabilir.
Kadrajda güçlü bir ışık kaynağının olması durumunda objeler bir miktar karanlık görünür. HDR modunun tercih edilmesi durumunda bu sorun ortadan kalkar ve çok daha yüksek bir çekim kalitesi de yakalanmış olur. Kısacası HDR; renk ve kontrast aralığının geliştirilmesinde kullanılan bir tekniktir diyebiliriz.
Fotoğraf makinesinde HDR ile kamerada HDR nedir sorusunun yanıtı aynıdır. Çünkü HDR, her iki cihazda da aynı göreve hizmet eder. Bu özellik kullanılarak yapılan çekimlerde aynı fotoğrafın 3 pozlama ile çekilmesi söz konusudur. Böylece karanlık ve aydınlık noktaların daha güzel bir görünüm sergilediği bir başka kare yani dördüncü bir kare oluşturularak sunulur. HDR’nin çalışma prensini bu şekildedir. Bu 3 pozlamada bazı detaylar yok edilmeden birleştirilir ve dördüncü kare de bu şekilde elde edilir.
Eğer fotoğrafta HDR ne demek konusunu bilmek istiyorsanız HDR fotoğrafçılığının avantajlar hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bu avantajlara hemen göz atın.
Eğer HDR kamera nedir konusunu daha iyi anlamak isterseniz bu modun kullanıldığı çekimlere göz atabilirsiniz. Örneğin açık alanda bir manzara çekimi yapmak istediğinizi varsayalım. Ancak güneş ışığı oldukça yoğun ve buna bağlı olarak çektiğiniz fotoğrafta gün ışığı, çıplak gözle gördüğünüzden çok daha farklı çıkıyor. İşte bu noktada HDR fotoğraf nedir sorusunun yanıtı devreye giriyor. Eğer böyle bir ortamda HDR çekim yaparsanız fotoğraf, çıplak gözle gördüğünüze çok daha yakın olacaktır. Fotoğraf zengin renk seçeneklerinden kayba uğramaz ve son derece kaliteli bir görsel elde edilebilir.
Eğer HDR modu nedir konusunda yeterince bilgi sahibi olduysanız bu fotoğraf makinesi ile mükemmel HDR çekimler yapabilirsiniz. Sadece makinenin HDR modunu tercih etmeniz ve çekim sırasında cihazın sallanmasını önlemeniz yeterli olacaktır.
Tercih edebileceğiniz fotoğraf makinesi modelleri arasında Sony a7R IV modeli de yer alıyor. Markanın en çok ilgi gören fotoğraf makinelerinden biri olan bu ürünü online sipariş sitemizden düşük fiyata satın alabilirsiniz.
Elbette Nikon Z6 II 24-70mm modeli de HDR moduyla mükemmel fotoğraflar çekebileceğiniz tasarımlardan biridir. Düşük fiyata alma şansı ise halen devam ediyor.
Elbette HDR ne işe yarar konusunun da çok iyi bilinmesi gerekiyor. HDR modu ile çekilen fotoğraflar üç pozlamanın birleşimidir. Anca siz de başarılı bir görüntü elde etmek istiyorsanız bazı ipuçlarına ihtiyacınız olabilir.
Öncelikle HDR çekim modu ile çekeceğiniz fotoğraf ve videolar için tripod kullanmaya özen göstermelisiniz. Çünkü kaliteli bir görüntü elde edebilmeniz için görüntüde titremenin olmaması gerekiyor. Aynı zamanda cihazın rüzgar ve benzeri unsurlar nedeniyle sallanmamasına da dikkat etmelisiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da kadrajda hareketli objenin olmamasıdır. Hareketli cisim olması durumunda istediğiniz netlikte bir fotoğraf elde edemezsiniz.
Genel olarak bu fotoğraflarda temel mantığın ışık dengesini ayarlamak olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle hızlı şekilde yanıp sönen ışıkların olduğu ortamlarda HDR fotoğraf modunun başarılı bir sonuç vermesi zor olabilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.