Konsept Ürün Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Konsept ürün çekimi nedir?

Belirli bir temanın belirlenmesi ve bu tema korunarak ürün fotoğraflarının çekilmesi, son dönemde daha fazla tercih edilen ürün fotoğrafçılığı yöntemlerinden biridir. Özellikle giyim, kozmetik ve ev dekorasyon ürünlerinin çekiminde konsept ürün çekimi yöntemi sıklıkla tercih edilir. Hedef kitleye yönelik olarak bir temanın belirlenmesine dikkat edilir ve tüm çekimlerde bu konseptin yansıtılması amaçlanır.

Konsept Ürün Çekimi Nedir?

Belirli bir konsept doğrultusunda yapılan ürün çekimleri, kısaca konsept ürün fotoğraf çekimi olarak adlandırılır. Ürünün potansiyel müşterilere belirli bir estetik olgu ya da duygusal bağ çerçevesinde tanıtılmasını hedefleyen bu çekimlerde pek çok farklı konsept tercih edilebilir. Vintage stilinde, modern stilde ya da doğa temalı olarak ürün çekim çalışmaları gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda teknoloji konsepti ya da minimalist stil de tercih edilebilir.

Konsept ürün çekimlerinde belirlenen konseptin dışına çıkılmaması gerekir. Her bir ürün fotoğrafının bu konsepti net bir şekilde yansıtıyor olması da önem taşır. Kullanılacak ekipmanların belirlenen konsepte uygun olması da önemlidir ve özellikle aydınlatma ekipmanları bu doğrultuda seçilmelidir.

En önemli hususlardan biri ürünü yansıtan ve marka imajına da uygun bir konseptin belirlenmesidir. Örneğin teknolojik bir ürün çekiminde tabiat konseptinin belirlenmesi hedef kitleye uygun olmayabilir. Ancak doğal bir kozmetik ürünün çekimi için rahatlıkla tabiat teması belirlenebilir.

Sonuç olarak konseptin ürünün fiziksel özelliklerinin yanı sıra içeriğini, markanın kimliğini, misyonunu ve vizyonunu da yansıtıyor olmalıdır.

Konsept Ürün Çekimi Türleri

Stüdyo Konsept Ürün Çekimi

Stüdyo ortamında gerçekleştirilen çekimlerdir ve belirlenen temaya uygun bir arka plan ile ışıklandırma kullanılır. Stüdyo konsept ürün çekimlerinde doğru ekipmanların kullanılması son derece önemlidir. Son derece avantajlı bir çekim türüdür çünkü istenen her konseptin belirlenmesi ve yansıtılması mümkün olur.

Dış Mekan Konsept Ürün Çekimi

Dış mekanda gerçekleştirilen konsept ürün çekimlerinde doğal ışık desteklenebilir. Mekanın desteklenmesi için arka plan kullanımına ender de olsa ihtiyaç duyulabilir ve bu nedenle fon perdeler de tercih edilebilir. Çoğu zaman doğanın kendi estetiğinden faydalanılır.

Dijital Konsept Ürün Çekimi

Dijital konsept ürün çekimleri adından da anlayabileceğiniz gibi bilgisayar ortamında oluşturulan konseptlerin kullanıldığı bir türdür. Bilgisayar ortamında belirlenen konsept görselleştirilir ve özellikle yaratıcılığın, hayal gücünün ön planda olduğu çekimlerdir.

Tematik Konsept Ürün Çekimi

Stilin ya da temanın çok daha fazla ön planda olduğu ürün çekimleridir. Futüristik ya da gotik gibi bazı stiller son derece belirgin bir şekilde kullanılır.

Konsept Ürün Çekimi İçin Gereken Hazırlıklar

Tahmin edebileceğiniz gibi konsept ürün fotoğraf çekimi oldukça detaylı ve titiz bir hazırlık süreci gerektirir. Hazırlık sürecinde izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

Konseptin Belirlenmesi

Ürüne ve markaya uygun bir konseptin seçilmesi gerekir. Geri kalan tüm aşamalarda bu konsept dikkate alınacağı için hazırlık aşamasının ilk adımı konseptin belirlenmesi olur.

Yer Seçimi

Stüdyo ya da dış mekan gibi çekimin yapılacağı lokasyonun seçilmesi gerekir. Yer seçimi de önemlidir çünkü ürün çekimi için gerekli ekipmanlar lokasyon dikkate alınarak belirlenir.

Görsel Planlama

Bu aşamada çekimlerde nasıl görsellerin elde edileceği planlanır. Bunun için dekoratif unsurlar belirlenir, kullanılacak arka plana karar verilir. Seçilen konsepti desteklemek için stüdyo fon perdeleri, paraflaşlar, led ışıklar, stüdyo ışıkları gibi ekipmanların da bu aşamada belirlenmesi ve hazırlanması gerekir.

Ekipman Hazırlığı

Çekimde kullanılacak tüm ekipmanların hazırlanması ve bazılarının da olası aksiliklere karşı yedeklenmesi gerekir. Fotoğraf makinesi, kamera, lensler, tripod, monopod, ürün çekim çadırları, softbox çeşitleri, paraflaşlar ve benzeri diğer ekipmanlar hazır olmalıdır.

Ürün Hazırlığı

Bu aşamada ürünler çekim için hazırlanır. Çekimi yapılacak ürünlerin temiz olması, ambalajının zarar görmemiş olması önemlidir.

Konsept Çekim Öncesi Hazırlıklar

Konsept çekim öncesinde tüm fotoğraf makinesi ve çekim ekipmanlarının hazırlanması gerekir. Aynı zamanda konsepte uygun şekilde çekim alanının hazırlanması ve gerekli dekorasyon çalışmasının da tamamlanmasına dikkat edilmelidir. Ürünler çekim için hazır olmalıdır ve temizliği de çekimden önce yapılmalıdır.

Konsept Çekim Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel olarak konsept ürün çekimi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Konsepte uygun bir tema seçilmelidir. Belirlenen temanın ise ürün özelliklerini net bir şekilde yansıtıyor olması gerekir.
  • Planlama aşamasının ayrıntılı ve titiz bir şekilde yapılması önemlidir.
  • Ürünlerin temiz ve çekime hazır olmasına dikkat edilmelidir.
  • Aydınlatmanın çekim öncesinde ve çekim süresi boyunca sık sık kontrolden geçirilmesi gerekir.
  • Çekimde hangi perspektifin kullanılacağına önceden karar verilmelidir.
  • Kullanılacak tüm çekim ekipmanlarının önceden belirlenmesi ve çekim gününde hazır olması sağlanmalıdır. Bazı ekipmanlar yedeklenmelidir.

Konsept Ürün Çekimi İçin Öneriler

Eğer başarılı bir konsept ürün çekimi yapmak istiyorsanız bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekir. Sizler için çeşitli önerilerimiz olacak.

Yüksek Kalitede Fotoğraf Makinesi Kullanın!

Dijital bir fotoğraf makinesi ya da DSLR fotoğraf makinesi ile konsept ürün çekimi yapabilirsiniz. Ancak kullandığınız fotoğraf makinesinin yüksek kalitede olması son derece önemlidir. Aynı zamanda yüksek çözünürlük sunması da ürün çekimlerinde kullanılan fotoğraf makinesi ve kamera çeşitlerinde en çok aranan özelliklerden biridir.

Farklı Lens Çeşitlerini Kullanın!

Çekimi yapılan ürüne en uygun fotoğraf makinesi lens çeşitlerinin kullanılması gereklidir. Geniş açı lensler, en çok kullanılan lens çeşitleri olsa da makro çekimler için makro lens modelleri tercih edilmelidir. Portre çekimleri için de özel olarak tasarlanan portre lensleri kullanılmalıdır.

Aydınlatmaya Dikkat!

Çekimin kalitesini doğrudan etkileyen unsurlardan biri aydınlatmadır. Bu nedenle spot stüdyo ışıkları, paraflaş sistemleri ya da reflektörler gibi çeşitli aydınlatma ekipmanlarını mutlaka kullanmanız gerekir. Seçilen aydınlatma ekipmanları tercih edilen konsepte uygun olmalıdır.

Tripod ve Monopod Kullanın!

Net görüntüler elde etmeniz için kameranın stabil kalması gerekecek. Bunun sağlamak için de tripod ya da monopod kullanmaya ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda uzun pozlama tekniklerini kullanmak için de kameranıza ya da fotoğraf makinanıza uygun tripod çeşitlerine yönelmeniz önemlidir.

Arka Plan Konsepte Uygun Olmalı!

Belirlediğiniz konsepte uygun bir arka plan seçimi yapmaya dikkat etmelisiniz. Bunun sağlamak adına arka plan sistemlerini kullanmanızı öneririz. Çekimde istediğiniz atmosferi kolayca yakalamak için fon perdeleri de tercih edilebilir.

Etiketler: Blog yazısı
Haziran 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı